Salesforce interview question related to Lightning framework – Part 20

Salesforce interview questions for Salesforce developers and admin , mostly related to newly released Salesforce Lightning components and applications

191. Why do we still need Visualforce once Lightning will be GA ?
Ans : Visualforce provides the facility for delivering template-driven web pages and email messages. In addition, developers wishing to simply utilize a basic container and maintain more control over the lifecycle of the request may choose Visualforce pages. Finally, organizations that can’t use Apex code can’t use Lightning Components, but they can use Visualforce.


192. What is difference between Visualforce Components and Lightning Components ?
Ans : Visualforce provides the facility for delivering template-driven web pages and email messages. In addition, developers wishing to simply utilize a basic container and maintain more control over the lifecycle of the request may choose Visualforce pages. Finally, organizations that can’t use Apex code can’t use Lightning Components, but they can use Visualforce.


193. Currently, can you show Lightning components tab in Mobile as well in desktop ?
Ans : Currently you can only use Lightning Components in the Salesforce1 Mobile App or a standalone app.


194. What are Lightning Extensions?
Ans : They’re a mechanism for using custom-built components to replace existing components in the Salesforce1 Mobile App. This functionality is currently in Pilot.


195. What is Aura?
Ans : Aura is the open source technology that powers Lightning Components. The aura: namespace contains all of the basic building blocks for defining components and applications.


196. Is it mandatory requirement to have namespace to create Lightning components ?
Ans : Currently yes, However Salesforce is planning to remove this dependency so that default namespace can be used. As currently namespace is mandatory, we can crete ligtening components only in developement organization but can be deployed on any salesforce instance where Apex is enabled.


197. Where Lightning components can be displayed ?
Ans :

  • In Lightning App (.app URL)
  • In Salesforce1 app as a Tab
  • As a lightning extension

198. How to include external javascript file in lightning component ?
Ans : You can use a RequireJS component or Loader component to load external JS or CSS files.


199. Is it possible to use other frameworks like AngularJs or KendoUI with lightning components ?
Ans : Yes


200. What are the tools included in lightning ?
Ans :

  • Lightning Component Framework – Components and extensions that allow you to build reusable components, customize the Salesforce1 Mobile App, and build standalone apps.
  • Lightning App Builder – A new UI tool that lets you build apps lightning fast, using components provided by Salesforce and platform developers.
  • Lightning Connect – An integration tool that makes it easier for your Force.com app to consume data from any external source that conforms to the OData spec.
  • Lightning Process Builder – A UI tool for visualizing and creating automated business processes.
  • Lightning Schema Builder – A UI tool for viewing and creating objects, fields, and relationships.

Related posts

  • Kunal Shah

    Hi Jitendra,

    Do you think Winter 16 release will have enough support for developing custom pages/components using Lightning Framework on Desktop?

    I am just trying to understand after we create components, how to expose them to the desktop users? While building VF pages we could:

    1. Create a new VF tab and link the page here

    2. Drag the VF page to record view layout

    3. Linking from other VF pages.

    How do we show components to users? If that’s by creating Lightning apps, where are the apps going to be displayed to desktop users?

  • Pingback: Salesforce Platform App Builder Latest Questions. – Salesforce For Everyone()